Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Как цифровите услуги движат иновациите в традиционните индустрии

  Как цифровите услуги движат иновациите в традиционните индустрии В бързо променящия се пейзаж на днешната глобална икономика традиционни...

 

Как цифровите услуги движат иновациите в традиционните индустрии

В бързо променящия се пейзаж на днешната глобална икономика традиционните индустрии не са имунизирани срещу вълната на цифровата трансформация. От здравеопазването до селското стопанство и производството, цифровите услуги стимулират значителни иновации, прекрояват конвенционалните методи и отключват безпрецедентна стойност. Това преминаване към цифровизация не е просто тенденция, а необходимост, водена от променящите се потребителски очаквания и търсенето на оперативна ефективност.


Доклад на McKinsey Global Institute посочва, че дигиталната трансформация може да добави около 2,2 трилиона долара към глобалния БВП до 2025 г. Нека се задълбочим в това как цифровите услуги насърчават иновациите в различни традиционни сектори.

Здравеопазване: цифрова революция

Появата на дигиталните услуги инициира радикална трансформация в сектора на здравеопазването, област, която традиционно се характеризира с лични консултации, хартиени записи и ръчни интервенции. Една от най-значимите трансформации е възходът на телемедицината, давайки възможност на здравните специалисти да консултират пациенти от разстояние.

С цифровите платформи пациентите в селските райони или тези, които не могат да пътуват поради заболяване, могат да получат достъп до качествени медицински грижи, без да напускат домовете си. Според доклад на Global Market Insights, пазарът на телемедицина е претърпял значителен растеж, от индустрия с 45 милиарда долара през 2019 г. до прогнозиран размер на пазара, който ще расте с 19,3% сложен годишен темп на растеж (CAGR) от 2020 до 2026 г.

Освен това цифровите услуги революционизират плановете за диагностика и лечение в здравеопазването. Авангардни технологии, като изкуствен интелект (AI) и анализ на данни, сега са в челните редици на съвременните здравни услуги. Чрез анализиране на огромни набори от данни AI може да помогне за прогнозиране на тенденциите при пациентите, като подобри точността на диагнозите и персонализира плановете за лечение. Проучване на Nature Medicine разкри, че изкуственият интелект може да диагностицира често срещани заболявания с точност от 87%, процент, сравним с този на здравните специалисти. Важна роля в този процес играят дигитални агенции, специализирана в медицинския сектор, която може да подпомогне внедряването на тези технологии.

Освен това преходът от хартиени към цифрови здравни досиета (ЕЗД) значително рационализира административните задачи, спестявайки значително време на доставчиците на здравни услуги. ЕЗД предоставят на лекарите и другите здравни специалисти незабавен достъп до изчерпателната медицинска история на пациента, което им позволява да вземат информирани решения. Според проучване на Journal of Healthcare Information Management, EHR могат да намалят болничния престой с 0,77 дни и административните разходи с $37,3 на пациент.


Друга сфера, в която цифровите услуги правят вълни, е дистанционното наблюдение на пациенти (RPM). RPM позволява на здравните специалисти да проследяват и наблюдават здравните данни на пациентите чрез цифрови технологии. Този проактивен подход към здравеопазването се оказа полезен при управлението на хронични заболявания и предотвратяване на повторно приемане в болница. Проучване на American Journal of Managed Care установи, че пациентите, използващи RPM, показват 31% намаление на хоспитализациите.

Селско стопанство: Възходът на AgTech


Селското стопанство, една от най-старите индустрии, известни на човечеството, е свидетел на значителна трансформация с въвеждането на цифрови услуги. Появата на селскостопанска технология, обикновено наричана AgTech, революционизира традиционните земеделски практики чрез интегриране на технологии като прецизно земеделие, селскостопански дронове, интелигентни напоителни системи и управляван от данни софтуер за управление на ферми.

 

Прецизното земеделие, практика, която използва GPS картографиране и Big Data за управление на вариациите в рамките на полетата, оптимизира използването на торове и семена за повишаване на добивите. Университетът на Минесота установи, че фермерите, използващи прецизно земеделие, могат да намалят използването на семена и торове с 14%, което води до значителни спестявания.


Селскостопанските дронове предоставят въздушни изображения на полета, което позволява на фермерите да наблюдават здравето на културите, да проследяват добитъка и дори да пръскат пестициди. Тези дронове значително подобриха мониторинга на здравето на културите, позволявайки ранно откриване на потенциални проблеми. Според Goldman Sachs пазарът на земеделски дронове се очаква да достигне 100 милиарда долара до 2020 г.


Интелигентните системи за напояване използват сензори и данни за прогнозата за времето, за да автоматизират графиците за поливане, като по този начин пестят вода и подобряват здравето на културите. Проучване на Университета на Небраска-Линкълн установи, че фермите, използващи интелигентни напоителни системи, могат да намалят потреблението на вода с 8%, като в същото време увеличат добивите с 1,7%.



Софтуерът за управление на ферми, управляван от данни, осигурява цялостен анализ на данните за по-добро вземане на решения. Този софтуер помага на фермерите да наблюдават по-точно здравето на културите, почвените условия и метеорологичните модели, което им позволява да вземат информирани решения относно засаждането и прибирането на реколтата. Според Grand View Research глобалният пазар на софтуер за управление на ферми се очаква да достигне 4,22 милиарда долара до 2025 г., нараствайки с CAGR от 16,2% от 2019 до 2025 г.

Нещо повече, тези постижения не само подобряват земеделските практики; те също така допринасят за по-устойчив и екологосъобразен подход към селското стопанство. Според MarketsandMarkets пазарът на интелигентно селско стопанство, подхранван от тези иновативни технологии, се очаква да нарасне от $13,8 милиарда през 2020 г. до $22,0 милиарда до 2025 г., при CAGR от 9,8%.

Чрез комбиниране на традиционни селскостопански практики с модерни дигитални услуги, AgTech предоставя на фермерите инструменти, които им позволяват да управляват ресурсите си по-ефективно, да прогнозират и реагират на потенциални рискове и в крайна сметка да постигнат по-голяма производителност и рентабилност. Бъдещето на селското стопанство е в използването на тези дигитални услуги, за да се отговори на нарастващото търсене на храни по устойчив и екологично отговорен начин. Реклама във Фейсбук играе важна роля в тази цифрова трансформация, като позволява на фермерите да достигнат до по-широка аудитория и да популяризират своите продукти и иновации.




Заключение
Дигиталната трансформация на традиционните индустрии не е свързана само с технологичен напредък. Става дума и за това как тези индустрии използват дигиталните услуги, за да преоткрият своите бизнес модели, да създадат нови потоци от приходи и да осигурят превъзходна стойност на своите клиенти. Въпреки че този дигитален преход поставя някои предизвикателства – включително поверителността и сигурността на данните, съответствие с нормативните изисквания и инфраструктурни разходи – ползите далеч надвишават тези препятствия. В един все по-дигитален свят индустриите, които приемат и се адаптират към тези цифрови услуги, не само ще оцелеят, но и ще процъфтяват.

 

 

 

Автор: Димитър Димитров - Специалист по SEO и Невромаркетинг

 

Компания: WD7

No comments