Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Пернишките села в готовност за Сурва

  Пернишките села в готовност за Сурва – чакат гости на 13 и 14 януари  Сурова - магията на древността в пернишките села В нощта на 13 срещу...

 

Пернишките села в готовност за Сурва – чакат гости на 13 и 14 януари 

Сурова - магията на древността в пернишките села

В нощта на 13 срещу 14 януари, в над 50 села в Пернишко, ще се чества Сурова - един от най-древните и запазени български обичаи. Облечени в животински кожи, с факли в ръце, звънци на кръста и страшни маски, сурвакарите ще обходят домовете, за да прогонят злите сили и да донесат здраве и берекет за идващата година.

Празникът е изпълнен със символично значение. Звънците на сурвакарските костюми прогонват злите духове, а маскираните лица са символ на плодородието и новото начало.

В някои случаи сурвакарските групи от съседни села се обединяват, за да образуват по-големи и зрелищни представления. А с популяризирането на Сурова чрез ежегодния фестивал в Перник, все повече хора от цял свят се запознават с тази уникална българска традиция.

Мечкарските групи на с. Ярджиловци, Кметство с. Ярджиловци и НЧ “Христо Ботев 1940” Ви канят Заедно да запалим традиционния огън на 13.01.2024г. от 19:00ч пред читалището, а на 14.01.2024г. от 14:30ч.в училищния двор да ликуваме заедно. Нека се докоснем до най-истинската за нас традиция – Сурва!!!

А Сурва Перник 2024 предстои на 26 - 28 януари 2024 година!


Припомняме, че на 13 и 14 януари Сурва ще се проведе и в Симитли! Програма на събитията за 2024 можете да видите тук.

No comments