Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Забележителности в Перник

 

 

Народен парк ВИТОША

Планина с най-висок връх -Черни връх (2290 м.). Има типично планински климат. Покрита е със широколистна и иглолистна растителност. От 1934 година е обявена за Народен парк с площ 12 000 ха. В планината има много хижи, ресторанти, хотели и съоръжения за зимен спорт.

 

пещера "Духлата"


 

В околностите на Боснек се намира най-дългата пещера в България - "Духлата". От нея са проучени 15 км., като са открити над 50 зали, всяка с площ от 50 кв. м.

Голо Бърдо

Планина, разделяща Пернишката и Радомирската котловини. Най-интересен обект в планината Голо бърдо е резерват "Острица". В защитените около 600 дка са открити и описани над 362 вида и подвида растения, принадлежащи към 212 рода и 56 семейства. Единствено тук растат българското карамфилче, урумово лале, цоликоферов лопен, трилистна жълтуга, сребролистен равнец, гръцко плюскавче, царско пропадниче, сръбско звънче, перуника, кримско омразниче, червено вълче лико и др.

Живата вода

Карстовият извор "Живата вода" е в района на витошкото село Боснек. От неговата чешма на щастието, според предание от XVII век, пиели само праведните, "а на грешниците отказвала".

 

Рударци


 

Значителен балнеоложки курорт, разположен на западните склонове на Витоша край река Рударци. Има 2 открити минерални басейна с температура на водата 28,9 градуса по Целзий. Има редовни и удобни автобусни връзки с Перник и София.

планина "Люлин"

Подходите към планината "Люлин" са през Дивотино и село Люлин. Освен очарованието от природата, тук особено забележителен е Дивотинският  манастир "Света Троица",- съграден според легендата, от цар Петър през X   век.Още през 1810 г. към него имало килийно училище.

Средновековна крепост


 

На хълма Кракра, на 2 км от центъра на град Перник се намира средновековна крепост, проучена и реставрирана през 1975-1985 г. Разположена е на десния бряг на река Струма. Свързана е с името на войводата Кракра Пернишки, за когото са се запазили писмени свидетелства във византийските хроники.

Антично светилище

В град Даскалово се намира антично светилище от II-IV век, посветено на здравеносните богове. Разположено е в равнинна местност, на брега на река Рударци. Състои се от култов двор (24x28 м), в чиято запазена част е разположен малък храм и монументален жертвеник към него.

 

Музеи:

  • Исторически музей -  ул."Физкултурна" 2, работно време: 10-12&13-17; почивен ден вторник.
  • Музей на Минното дело - разположен в Минната дирекция, работно време:8:12&13-17, почивени дни събота и неделя.


Туристически маршрути в град Перник 

No comments