Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Забележителности в Перник

Перник е град в югозападна България, административен център на същия регион и общината. Градът е известен, на първо място, на международния ...



Перник е град в югозападна България, административен център на същия регион и общината.

Градът е известен, на първо място, на международния си фестивал Сурва, както и факта, че той стана първият град в България, в който започва развитието на въглищата.


За град Перник

Перник е един от многото градове в Западна България след София с население от 77 382 жители.

През 2009 г. Перник официално беше обявен за карнавална столица и е член на Федерацията на карнавалните градове.

Градът е наречен Фрейн от времето на своето творение през 9 век. Името му е свързано със славянския бог Перун. Въпреки това, в периода от 1949 до 1962 г. се нарича Димитрово (в чест на премиера Джордж Димитров).

Днес градът е един от индустриалните центрове в България и най -големият добив на въглища.

Местоположението на град Перник

Град Перника се намира на една от старите пътеки на Торг на Балканите: София - Солун и София - Скопиер.

В близост до града има коридор за транспорт на Паневрой 4, Европейският път на E79, магистралата Lyulin и Struma, както и железопътната линия, свързваща Централна Европа с Гърция.

Перник е заобиколен от планините Лулин, Витоша и Голово. Река Струма тече през града.

Общността на Перон заема площ от 462 кв.м и се състои от 2 града и 22 села.


История на град Перник

Най -ранната история на Frane започва преди 8 000 години. Първата информация за човешкия живот е от 6000 г. пр. Н. Е., Когато територията обитаваше тракийското племе Агиани.


Селището е включено в границите на българското царство по време на царуването на Хан Омуртаг през XV век. На територията му се изгражда гранична крепост.


В периода от 8-11 век треската се превръща във важен икономически, военно и културен център в югозападните земи на България. Неговата слава е свързана предимно с името на Бояр Кракра Пернишика, който показа решителна съпротива срещу римляните в началото на 11 век. В края на 12 век крепостта е унищожена, но селището продължава да съществува, въпреки че вече няма предишното си значение.


По време на османското управление местното население беше освободено от плащането на някои данъци, а гражданите се считат за „свободни субекти“ на султана. Жителите на града се занимаваха главно със селско стопанство и развъждане на говеда.


След освобождаването Перник беше малко село с население от 1000 души. Въпреки това, в края на 19 век развитието на въглищни находища започва на нейната територия и Фрейн постепенно се превръща от селско селище в значителен център на минното дело, металургия и механичното инженерство.


През 1891 г. е приет законът за минното дело и първата мина е открита. Скоро след това се стартира железопътната линия Pernik-Sofia, която даде нов тласък на развитието на града. През 1895 г. първата електрическа крушка, запалена в България в България, а през 1899 г. е построена първата електрическа станция. През този период се развива търговията и банковото дело.


През периода на социализма Перник продължава своето индустриално развитие. Градът управлява машинно изграждане и металургични растения.


Икономика на Перник

Почти всички видове икономика са представени в измамата, от която водещата роля принадлежи към извличането на въглища, производството на черна металургия (Stoman Industrus [2]), електричество и топлинна енергия („Топлификация на Pernik“ - TEP "Република"), Индустрията за машинно изграждане и металообработване - Prammet, "Struma", "Nivery of the Machine", "Solidus", "zgmm", ада, минералмаш и други.

Градът управлява основните мрежови хипермаркети, а отварянето на голям търговски център все още се очаква да бъде отворено.

Спортът е добре развит в Перник, благодарение на няколко спортни зали, стадиони (които се обучават от три футболни градски клуба), тенис палта, ледена пързалка и хиподрум.


Атракциите на Перник


Pernik е известен предимно с международния си фестивал на маскарадните игри „Surva“ - най -авторитетният в България и на Балканите. Фестивалът се провежда от 1966 г., а през 1985 г. получава статут на международна. През 1995 г. Перник става член на Федерацията на европейските каранавални градове, а през 2009 г. е обявена за европейската столица на традициите на оцеляването и съчетаването.

Фестивалът се провежда ежегодно в последната събота и неделя на януари.

Около 10000 души от всички етнографски региони на България, както и от Европа, Азия и Африка, участват в него.

Подробности за Сурва можете да откриете на www.Kukeri.net


Районът на Перник е заобиколен от невероятни природни атракции. Например, в светлинната зона има източник с жива вода. Според легендата само праведни хора могат да пият вода от източника и той „отказва грешници“.

На южните склонове на планината Витоша е входът на най -дългата пещера в България - Духлата.

И на Скроните на планината на главата на Бирдо се намира най -старият резерв в България - „Otstitsa“.

No comments